
Τίτλος: Η πιανίστρια
Πρωτότυπος τίτλος: Die Klavierspielerin
Συγγραφέας: Ελφρίντε Γέλινεκ (Elfriede Jelinek)
Μετάφραση: Μαριάννα Σταυροπούλου, Λευτέρης Αναγνώστου
Εκδόσεις: Εκκρεμές
Αριθμός σελίδων: 301
ISBN: 9607651049
Η Πιανίστρια είναι το πιο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Ελφρίντε Γέλινεκ (Elfriede Jelinek), η οποία γεννήθηκε στην Αυστρία και τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2004. Εφόσον, όμως, το βιβλίο είναι μεταμφιεσμένο με τη μορφή του μυθιστορήματος, η παρουσίασή του δεν θα συμπεριλάβει λεπτομέρειες από τη ζωή της Γέλινεκ, οι οποίες έχουν σίγουρα ενδιαφέρον, αλλά μπορεί ο καθένας να τις βρει πολύ εύκολα.
Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Έρικα Κόχουτ, η οποία είναι μια δασκάλα πιάνου που κοντεύει τα σαράντα και ζει με τη μητέρα της. Η Έρικα είχε μια δύσκολη παιδική ηλικία, γιατί η μητέρα της ήθελε να την καμαρώσει μεγάλη πιανίστρια και την πίεζε πολύ. Έτσι, εκείνη μεγάλωσε με όλη αυτήν την πίεση να αφήνει τις πληγές της στην ψυχή της.
Κεντρικός θεματικός πυρήνας του μυθιστορήματος είναι η σχέση μάνας – κόρης, την οποία προσωπικά θεωρώ πολύ όμορφα δοσμένη. Πέρα απ’ αυτό, η Γέλινεκ προβληματίζεται πάνω στην σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύονται κάποιες πολύ ξεχωριστές πτυχές αυτού του θέματος.
Ο λόγος της Γέλινεκ είναι επίσης πολύ ιδιαίτερος και προσωπικός και καθόλου εύκολο να περιγραφεί. Κινείται μεταξύ πρόζας και ποίησης, πειραματίζεται διαρκώς και εκμεταλλεύεται τις αφηγηματικές τεχνικές στον μέγιστο βαθμό. Ο λόγος της ρέει με μια αλλόκοτη αρμονία, με προτάσεις συνήθως σύντομες, λέξεις δεξιοτεχνικά επιλεγμένες και τον σαρκασμό, την ειρωνεία και συχνά τον ωμό ρεαλισμό να εμφιλοχωρούν πίσω από κάθε σκέψη και κάθε επεισόδιο.
Το σκηνικό του βιβλίου είναι η σύγχρονη Βιέννη. Σ’ αυτήν την πόλη της μουσικής παρακολουθούμε την Έρικα να ζει, να εργάζεται, να επισκέπτεται πάρκα, να ψωνίζει ρούχα, να χρησιμοποιεί μέσα μεταφοράς. Και κάνοντάς τα όλα αυτά, να σκέφτεται:
«Βιέννη, πόλη της μουσικής! Μόνο ό,τι έχει καταξιωθεί μέχρι τώρα θα καταξιωθεί και μελλοντικά σ’ αυτήν την πόλη. Τα κουμπιά πετάγονται από την παχιά κοιλιά της κουλτούρας, που, όπως κάθε πτώμα που παραμένει στο νερό χωρίς να ανασυρθεί, φουσκώνει χρόνο με το χρόνο ακόμα περισσότερο»
Η εντύπωση που μου άφησε το βιβλίο ήταν πάνω απ’ όλα έντονη. Μια εντύπωση που υπαγόρευε ότι διάβασα κάτι διαφορετικό και πολύ δυνατό, σε κάποιες στιγμές ακόμα και σοκαριστικό.
Το βιβλίο γυρίστηκε και σε ταινία από τον Μίκαελ Χάνεκε (Michael Haneke) το 2001, με τίτλο "Η Δασκάλα του Πιάνου". Την είδα αφού είχα διαβάσει το βιβλίο και οι εντυπώσεις που μου άφησε ήταν παρόμοιες με του βιβλίου, αν όχι δυνατότερες. Γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με ωμό ρεαλισμό αλλιώς είναι να διαβάζεις κάτι και αλλιώς να το βλέπεις.
Σημ. Η Πιανίστρια έχει επισκεφτεί τρεις λεσχήτες, σαν "ταξιδιάρικο βιβλίο". Τελευταίος σταθμός ήταν ο Λάγνος, από τον οποίο το παρέλαβα. Αν όμως, υπάρχουν και άλλα μέλη που θα ενδιαφέρονταν να το διαβάσουν, πολύ ευχαρίστως να βάλουμε την Πιανίστρια να ξαναταξιδέψει
Last edited by a moderator: